فن رادیاتور یکی از عوامل مهم در ضمینه خنک سازی موتور به شمار میرود. کار نکردن و یا خوب کار نکردن فن خنک کننده رادیاتور باعث خوب خنک نشدن موتور میشود که آسیب جدی به موتور میشود. فن تیبا روی ۹۰ درجه ی سانتی گراد شروع به کار کرده و در دمای ۸۲ درجه فن قطع میشود.
در بخش جلویی خودرو، قطعه ای به نام فن یا پروانه نصب شده است که در حال چرخیدن می باشد. این قطعه جزئی از سیستم خنک کننده بوده و از اصلی ترین اجزای موتور های احتراق داخلی به شمار می رود.
در موتور های احتراق داخلی، عملیات جرقه زنی و احتراق، گرمای بسیار زیادی را تولید می کند. چنین حرارت بالایی، بر عملکرد موتور تاثیر گذاشته و راندمان آن را کاهش می دهد. هم چنین خطر آسیب دیدگی سایر قطعات، با افزایش دما بالا رفته و ممکن است منجر به تغییر شکل و ذوب شدن آن ها شود.
برای مشاهده و خرید قطعات یدکی مورد نیاز خود بر روی لینک های زیر کلیک نمایید
لوازم یدکی پراید | لوازم یدکی تیبا
وظیفه اصلی موتور فن چیست؟
موتور فن، در دماهای پایین امکان گرم شدن سریعتر موتور و کاهش بار های اضافی آن را فراهم می سازد. هنگامی که دما افزایش می باید، کلاچ درگیر شده و در این هنگام که فن ماشین توسط موتور فن تنظیم شده، باعث پایین آمدن میزان گرما می شود.
انواع موتور فن
دو نوع موتور فن وجود دارد: «یک دور» و «دو دور» موتور فن یک دور همان طور که از نامش پیداست فقط یک حالت برای چرخاندن پروانه دارد. این ویژگی در مدل دو دور با دو حالت دور کند و دور تند وجود دارد. اکثر خودروهای امروزی از مدل دوم استفاده می کنند، چرا که بر اساس گرمای موتور و دمای آن کار می کند. به این ترتیب که در دمایی مشخص، جریان هوای ایجاد شده از سمت رادیاتور و به دستور موتور فن، دما را کاهش می دهد.
در واقع موتور فن یک موتور الکتریکی تشکیل شده از موتور، پروانه، قاب پروانه، کانتور، دسته سیم و مقاومت حراراتی موتور فن است. طریقه کار این سیستم به این صورت است که با بالا رفتن دمای آب، کامپیوتر مرکزی خودرو (ECU) فرمانی مبنی بر فعال شدن فن صادر می کند. این فرمان بسته به میزان دما فرق می کند. اگر دمای آب حدود ۹۰ درجه سانتی گراد باشد، دور کند و اگر بالاتر باشد، دور تند فن فعال می شود.
علت از کار افتادن فن تیبا
وقتی فن خودروی تیبا از کار می افتد باعث بالا رفتن دمای مایع خنک کننده میشود و باعث سوختن واشر سرسیلندر و جوش آوردن خودرو میشود. برای عیب یابی فن خودرو به ترتیب موارد زیر را چک میکنیم.
- فیوز مربوط به فن را چک میکنیم.
- دستگاه دیاگ را وصل میکنیم و خطای موجود را برطرف میکنیم.
- رله فن خودرو را چک میکنیم.
- مقاومت فن را چک میکنیم.
- موتور فن خنک کننده را چک میکنیم.
- فشنگی آب را چک میکنیم.
فن را تعمیر کنیم یا تعویض؟
پاسخ به این پرسش، کاملاً به میزان بودجه و شدت خرابی فن خنک کننده موتور شما دارد. گاهی اوقات آسیب وارده به فن بسیار ناچیز بوده و تعمیرکار میتواند آن را به سادگی تعمیر کند. از طرفی ممکن است که فن صدمه زیادی دیده یا حتی سوخته باشد؛ در چنین مواردی پیشنهاد میکنیم که برای تعویض این قطعه، اقدام کنید.
محصولات : موتور فن دو دور تیبا ۱ امکو | موتور فن دو دور پراید ۱۳۲ امکو
یکسره کار کردن فن تیبا
یکسره کار کردن فن خنک کننده باعث بیش از حد خنک شدن آب رادیاتور شده که باعث افزایش مصرف سوخت, کاهش عمر فن خودرو, گرم نکردن بخاری خودرو و آسیب دیدن قطعات موتوری میشود.
برای برطرف کردن این مشکل باید قطعات زیر چک شود.
- فشنگی آب
- اتصالی سیم های فن
- رله فن
- اتصال بدنه خودرو
کار نکردن فن دور کند تیبا
اگر دور کند فن خنک کننده خودرو در دمای ۹۰ درجه کار نکند و در دمای پایین دور تند فن بزند باید موارد زیر را چک کرد.
- رله فن
- اتصال بدنه
- مقاومت فن
- فن خنک کننده
- مقدار آب داخل رادیاتور
- ترموستات
- فشنگی آب
نکته : توجه: در حالت کولر روشن فن خودرو در حالت دور کند در هر دمایی یکسره کار میکند و اگر دما بالاتر برود فن دور کند کار میکند و بعد از کمی خنک شدن فن دور کند ثابت کار میکند.
نحوه تمیز کردن موتور فن
پس از خارج کردن موتور فن از خودرو، مواردی مانند لق بودن پروانه، رله و اتصالات دیگر را چک کنید. هم چنین دقت کنید که قسمت های مختلف این قطعه دچار رسوب گرفتگی خاصی نشده باشند. در صورت مشاهده رسوب گرفتگی، با استفاده از یک دستمال نرم و قلم مو آن را تمیز کنید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا اطلاعاتی در رابطه با علائم خرابی فن پراید و تیبا، در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. در صورت مشاهده هر کدام از این نشانهها توصیه میکنیم تا به سرعت خودرو خود را به تعمیرگاهی معتبر برده و برای عیبیابی و رفع مشکلش، اقدام کنید.
در صورتی که بی توجه به این علائم باشید، ممکن است هزینههای جبرانناپذیری را برای خود و دیگر سرنشینان خودرو، رقم بزنید. در صورتی که پیش از اینها تجربه خرید فن خنک کننده موتور را دارید، لطفا تجریبات خود را با ما به اشتراک بگذارید. تهران یدک
نظر بدهید